Tajemství kakaových bobů

Čokoládu miluje snad každý z nás, ale málokdo ví, že kakaové boby, ze kterých se tato pochoutka vyrábí, jsou velmi prospěšnou potravinou pro naše zdraví. Kakaové boby se řadí mezi takzvané superpotraviny, které našemu tělu dodávají mnoho prospěšných látek. Jsou to sušená semena kakaovníku, což jsou stromy, které rostou snad v každém ročním období. Pokud chceme z jejich blahodárných vlastností vytěžit maximum užitku, měli bychom dát přednost kakaovým bobům nezpracovaným, nebo volit kvalitní čokoládu s nejméně 70 % kakaa.

TIP: Jedny z nejkvalitnějších kakaových bobů můžete zakoupit tady ->

Zázrak zvaný kakao

Historie kakaových bobů, ze kterých se tato lahodná potravina zvaná čokoláda vyrábí, sahá až daleko do minulosti. Mezi prvními civilizacemi, které měli s touto superpotravinou čest, byli Olmékové, kteří žili v Mexiku už okolo roku 1200 př. n. l. Po nich převzali zkušenosti známější Mayové a Aztékové, kteří z kakaových bobů začali vyrábět nápoj, jenž byl v té době považován dokonce za afrodiziakum. Není se čemu divit, kakaové boby jsou bohaté na mnoho esenciálních aminokyselin působících jako spouštěče euforie štěstí a dobré nálady. Přispívají tedy k celkové psychické pohodě a zároveň posilují naše fyzické zdraví, co víc si přát?

Komu za ně vděčíme?

V polovině 16. století se tato potravina, bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty, dostala do Evropy zásluhou Hernána Cortése, což byl jeden z nejslavnějších španělských kolonizátorů. Ten byl kakaovými boby poprvé nadšený tehdy, když dorazil do Ameriky a seznámil se zde s Aztéky. Ti používali kakaové boby dokonce jako platidlo a cenili si ho daleko více, než samotného zlata. Důkazem toho byla i pokladnice aztéckého panovníka Montezumy II., který tam namísto drahých kamenů uschovával právě kakao. Pro představu: za 10 kakaových bobů jste si kdysi mohli dopřát například králíka. 

Přísně střežené bohatství

Kakaové tajemství si ale Španělé nechávali dlouhou dobu pro sebe a se zbytkem Evropy se o něj příliš dělit nechtěli. Vlastnili plantáže kakaových bobů v Americe, kde se později stala největším producentem Venezuela a Ekvádor. Z kakaových bobů se vyráběl především chutný nápoj, který se postupem času obohacoval o různé ingredience. Tuhá čokoláda, jak ji známe dnes, se začala vyrábět až v polovině 19. století.

Kakaové boby dnes

Pokud jste kakaové boby v syrové podobě ještě neměli, stojí za to je alespoň zkusit. Tato zázračná surovina je bohatá na antioxidanty, kterých obsahuje snad nejvíce ze všech známých potravin. Nemá nouzi ani o důležité minerály jako je železo, zinek, měď, chrom nebo mangan, a obsahuje abnormálně vysokou koncentraci vitaminu C. Mimo jiné obsahuje i látky jako je serotonin, dopamin nebo tryptofan, což jsou aminokyseliny mající vliv na nervovou činnost a jsou zodpovědné za nedocenitelné pocity štěstí. Rozhodně bychom si měli vážit toho, že se Španělé s námi o toto tajemství podělili a využít těchto znalostí jak to jen jde. Ne nadarmo bylo v dávných dobách kakao cennější než zlato.

TIP: Jedny z nejkvalitnějších kakaových bobů můžete zakoupit tady ->

Autor článku: Sandra Figalová

Post A Reply