Kustovnice čínská – lék na dlouhověkost?

Kustovnice čínská, nebo také Goji čínská, latinsky Lyceum chinense, pod anglickým názvem známá Goji berry nebo Wolfberry, patří mezi velmi hodnotnou potravinu. Řadí se mezi rostliny tradiční čínské medicíny.

Díky svým mimořádným účinkům jsou červené bobule kustovnice v čínské medicíně označovány jako „plody dlouhověkosti“ či „ovoce radosti“. Komerčně prodávaná sušená kustovnice, především její plody, jsou známy pod názvem goji (čti godži).

Obsah článku

Mezi čínské známé názvy patří Hsien Jen Chang a Gougi. Gougi je odvozeno od výskytu kustovnice čínské v oblasti Ning xia gou qi. Odtud světoznámý a komerční název Goji – pro  sušené plody této jedinečné rostliny.

O jejich léčivých účincích na lidský organismus existují potvrzené vědecké studie, stejně jako kolují legendy. Bohužel, většina vědeckých studií je prováděna v zemích jihovýchodní Asie. Jelikož jsou práce psané v čínštině, nemáme k dispozici tolik informací.

TIP: Kustovnici můžete za výhodnou cenu koupit v tomto obchodě ->

Účinky kustovnice

  • silný antioxidant, působí proti nádorovým onemocněním
  • podporuje imunitní systém
  • předchází předčasnému stárnutí
  • zlepšuje sexuální potenci
  • podporuje činnost mozku a zlepšuje paměť
  • působí proti bolestem hlavy, zad a kloubů
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • posiluje zrak
  • chrání buňky před škodlivými vlivy záření
  • posiluje ledviny a játra
  • snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

Jak ji poznáme?

Goji, plody kustovnice, mají jasně červenou barvu, kterou si zachovávají i po usušení. Vzhledově se podobají šípku, jejich chuť je však sladší a bez kyselého dozvuku. Připomínají rozinky, brusinky či třešně.

Při pohledu na plody kustovnice čínské vás možná napadne, že jste ji už někdy viděli. Ano, je to možné. Příbuzná této rostliny kustovnice cizí (Lycium barbarum) totiž u nás běžně roste, typicky na železničních náspech, stráních, rumištích nebo v živých plotech. Můžeme ji znát pod lidovým názvem jako babí trn, čertův plot, haňba, vrbice nebo čertovy nitě. Pro společnost je považována za jedovatou.

Jaké látky v sobě kustovnice skrývá?

Kustovnice obsahuje značné množství běžných i méně běžných látek. Některé z nich mají prokázaný léčivý účinek na lidské zdraví.

Sacharidy

Hlavní složkou plodu jsou sacharidy. Téměř 95 % je tvořeno jednoduchými cukry. Dominantní složkou je kyselina galakturonová. Díky značnému množství sacharidů má Goji vysokou energetickou hodnotu, až 1550 kJ/100g. Goji řadíme mezi potravinu s nízkým glykemickým indexem, neboť obsahuje i značné množství vlákniny.

Podle některých čínských studií polysacharidy kustovnice mají protirakovinné a také imunitu podporující vlastnosti. Uvažuje se i o možném použití v terapii nádorových onemocnění. Mají také vliv na pokles hladiny cholesterolu i glukózy v krvi. Chrání také nervové buňky před toxiny a zamezují tak neurodegenerativním chorobám.

Obsahuje aktivní složky polysacharidů, které zmírňují pro-apoptickou signální dráhu, což znamená, že působí proti stárnutí organizmu!

Novější studie popisuje schopnost polysacharidů pozitivně působit na sexuální dysfunkci u mužů, čímž se zlepšuje jejich sexuální chování.

Karoten

Plod kustovnice má jasně červenou barvu, která je dána vysokým obsahem karotenoidů. Goji patří mezi nejbohatší zdroj těchto látek v rostlinné říši. Obsah karotenoidů se během zrání zvyšuje.

Díky značnému obsahu karotenu zeaxantinu se kustovnice používá jako lék na oční nemoci. Může pozitivně ovlivňovat zánět spojivek, rozmazané vidění nebo šeroslepost.

Beta-karoten (provitamin A) obsažený v plodech je nepostradatelný zejména pro dobrý zrak, také pro správný růst, zdravou strukturu kostí a zubů a protiinfekční ochranu některých orgánů.

Některé studie uvádí, že Goji chrání játra před vlivy toxinů. Studie popisují pozitivní účinky při cukrovce, závratích, bolestech zad a kloubů a při ledvinových obtížích.

Bílkoviny

Obsah bílkovin v plodu kustovnice je až 12 – 16 %. Podle dostupných literárních zdrojů Goji obsahuje až 18 aminokyselin z 20. Hlavní aminokyselina je prolin. Bohužel, informace z literárních pramenů se někdy značně rozcházejí.

Tuky

Goji obsahuje přibližně 1,9 – 2,2 % tuku. Přítomny jsou esenciální oleje a mastné kyseliny jako kyselina linolová nebo kristová. Mastné kyseliny jsou zastoupeny i v semenech plodu, především jde o kyselinu linolovou a olejovou.

Vitaminy a minerální látky

Kustovnice obsahuje značné množství vitaminů. Zejména se jedná o vitaminy skupiny B, tj. vit. B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová) a biotin. Vysoký obsah je také vitaminu C (kyselina askorbová), provitaminu A a vitaminu E. Procentuální zastoupení se různých prací liší. Některé zdroje uvádí až 148 mg/100 g vitaminu C, což je skoro 3 krát více než v pomerančích.

Další důležité složky, které najdeme v plodech, jsou minerální látky. Jsou zde zastoupeny vápník, železo, měď, mangan, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, chrom i selen. Goji obsahuje i germanium, které je v potravinách vzácné. Tato významná sloučenina působí proti rakovinotvorným buňkám v těle.

Bioaktivní látky

Plody kustovnice obsahují bioaktivní složky, například fytosteroly. Dále také některé flavonoidy i fenolické kyseliny. Mezi hlavní patří rutin, quercetin, kyselina chlorogenová, vanilová, kávová aj. Kustovnice se řadí do čeledi, která obsahuje významné spektrum alkaloidů, například známý atropin.

Kdy kustovnici raději neužívat?

Novější studie uvádějí, že je nebezpečné užívat kustovnici spolu s lékem na ředění krve (warfarinem). Pravděpodobně zesiluje účinky ředění krve. Při samotném užívání Goji však větší ředění krve nehrozí. U některých lidí může kustovnice vyvolat alergickou reakci (jen vzácně). Opatrní při užívání Goji by měly být těhotné ženy, lidé trpící průjmem, horečkou a zánětlivými stavy.

Kustovnice na českém trhu

Kustovnice je známá hlavně v Číně. Díky svým jedinečným blahodárným účinkům se pomalu dostává do povědomí i u nás mezi lidmi na českém trhu. Do České republiky se dováží plody z Asie, především z Číny. K dostání jsou v každém dobrém obchodě se zdravou výživou a už i v některých hypermarketech. Od roku 2002 lze výrobky z kustovnice zakoupit i prostřednictvím internetových stránek. Lidé si nejvíce oblíbili sušené plody. Prodává se také ve formě čaje, jako čistá směs nebo jako součást čajových směsí. Nabízena je také jako doplněk stravy ve formě tablet, často v kombinaci s jinými složkami, nebo jako sirup. V zahraničí je nabízen džus z Kustovnice, polévky, sušenky, čokoláda nebo Musli.

V Čínské kuchyni jsou čerstvé i sušené plody kustovnice čínské velmi oblíbenou ingrediencí. Používá se do polévek, jako přílohy k masu nebo rybě nebo do sladkých pokrmů.

Denní doporučená dávka kustovnice čínské se udává v množství 5 až 12 g suchých plodů včetně semen.

TIP: Kustovnici můžete za výhodnou cenu koupit v tomto obchodě ->

Použité zdroje

  • JABLONSKÝ, I. BAJER, J. Rostliny pro posílení organismu a zdraví, Praha: Grada Publishing, 2007, 102 s., ISBN 978-80247-6451-1.
  • MIKEŠOVÁ, R. Analýza složení plodu rostlin rodu lyceum, diplomová práce, Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 101 s.
  • NOVOTNÝ, M. Kustovnice čínská a maka v nových potravinových výrobcích. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2009. 96 s. Vedoucí diplomové práce RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.
  • http://www.bezhladoveni.cz/goji-a-hubnuti/

 

1 Comment

You can post comments in this post.


  • Beru sušené plody kolik kusů prosím se má brát za den.děkuji

    Alena 4 roky ago Reply


Post A Reply