5 nejlepších Superpotravin jako prevence proti rakovině

Rakovina je v dnešní době jedním z nejčastějších onemocnění, která trápí snad celý svět a proti které se vyvíjejí stále nové léčebné metody.

Možná, pokud by si více lidí uvědomilo, že prevence je stěžejním bodem úspěchu vyzrání nad nádorovými onemocněními, výskyt rakoviny by se snižoval čím dál více.

Klasická doporučení jako nekouřit, nepít alkohol a stravovat se zdravě zná snad každý z nás, ale pokud opravdu věříte v důležitost výživy v medicíně, seznamte se s několika superpotravinami, které mají opravdu výjimečné vlastnosti v působení na lidský organismus.

Maliny, Acerola a jiné bobule

Tyto bobule jsou známé jako pomocníci v prevenci proti rakovině a to hlavně díky obsaženým fytonutrientům. Maliny obsahují fytochemikálie zvané antokyany, které zpomalují růst nádorových buněk, Acerola společně s plodem Camu Camu je největším zdrojem vitaminu C na světě. Tyto plody jsou doslova nabité nutričně hodnotnými látkami a představují tak výjimečné potraviny s nezastupitelným antioxidačním účinkem pro náš organismus.

Acai Berry

Acai Berry se řadí též mezi bobule, ale v souvislosti s nádorovými onemocněními si zaslouží svoji vlastní kapitolu. Tyto plody se pěstují na stromech zejména v oblastech Střední a Jižní Ameriky, odkud jsou dováženy k lidem po celém světě.

Vzhledově připomínají miniaturní hroznové víno a jsou všeobecně považovány za nejprospěšnější ze všech „super-foods“. Vyznačují se skvělými nutričními hodnotami, kterým zatím konkuruje jen málo potravin.

Acai Berry jsou známy pro svůj blahodárný antioxidační a protizánětlivý účinek, zpomalují tedy stárnutí buněk a zároveň mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a tudíž i shazování přebytečných kil. Acai Berry obsahuje velké množství vitaminu C a kyselin zabraňujících rakovinovému bujení, proto bychom je měli zařazovat zejména pro posílení imunity a jako prevenci v boji s rakovinou.

Brokolice klidně více

Na pohled obyčejná, všem dobře známá zelenina, která však uvnitř skrývá neobyčejné vlastnosti. Řadí se mezi brukvovitou zeleninu, jež má magické účinky na naše zdraví. Tato zelenina obsahuje sloučeninu zvanou sulforafan, která odplavuje z těla nebezpečné chemikálie, blokuje růst nádorových kmenových buněk a zabraňuje tak vzniku rakoviny. Navíc obsahuje brokolice i spoustu vitaminů (B, C, E) a nezbytné minerální látky.

Nebojte se syrového česneku

I klasický česnek se řadí mezi potraviny, které nás chrání před vznikem rakoviny. Česnek je nejenom plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v našem těle a zpomalují tak stárnutí, ale také obsahuje látky zvané flavonoidy, které napomáhají odstraňovat z těla karcinogeny a zastavovat tvorbu nebezpečných nitrosaminů. Zejména syrový česnek pomáhá zabránit rakovině prsu, tlustého střeva, jícnu a žaludku, proto určitě neváhejte s jeho zvýšenou konzumací.

Zelený čaj aneb to nejlepší nakonec

Když je řeč o rakovině, rozhodně bychom neměli opomenout zelený čaj. Ten obsahuje významné množství zdraví prospěšných látek, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a katechiny, které brání rozvoji nádorů tím, že blokují enzymy zodpovědné za zhoubné bujení. Mají také významné antioxidační účinky a zastavují tak přeměnu DNA ve zdravých buňkách. Zelený čaj pomáhá proti mnoha druhům rakoviny, zejména tlustého střeva, žaludku, plic, prsu, střev a prostaty. Vyměňte tedy ovocný čaj za zelený a pár šálků denně si určitě dopřejte.

Zařazení těchto superpotravin do jídelníčku jednoznačně podpoří Vaše zdraví, avšak nezapomínejte, že vše se nese ruku v ruce s komplexně zdravým životním stylem, který efekt těchto zázračných potravin mnohonásobně zvýší. Takže s chutí do toho!

Autor článku: Sandra Figalová

Post A Reply