10 zajímavostí, které jste nevěděli o Quinoe

1. Původ quinoi

Quinoa je rostlinou pocházející z vysoko položených polí v Andách v Jižní Americe, především z oblasti  Bolívie, Chile a Peru. Je a byla tam využívána převážně jako obilovina.

2. Kulturní rostlina Inků

Výraz quinoa údajně v překladu znamená „matka zrno“. Patří také mezi rostliny, které využívali Inkové pro získání energie před válečnými taženími a navíc se snadno tráví. Poskytuje vyváženou bilanci všech 8 aminokyselin.

TIP: Quinou můžete zakoupit za výhodnou cenu v tomto obchodě ->

3. Dobrá náhrada

Quinoa je tak všestranná, že dokáže nahradit extrémně širokou škálu obilí. Bílá mouka, bílá rýže, těstoviny jsou všechno bohaté zdroje kalorií, ovšem kromě toho nepřispívají tělu ani vitaminy ani minerálními látkami. Nevýhodou je, že jsou odstraněním povrchových obalů ochuzeny o hodnotné látky v nich obsažené.

4. Čeho si ceníme

Quinoa obsahuje velké množství živin, vlákniny, bílkovin.

5. Typ pro celiaky

Quinoa je tzv. gluten-free potravinou (označení, které často vidíme na obalech potravin pro osoby s celiakií). Znamená to, že neobsahuje lepek. U quinoi nás lepek nemusí vůbec trápit a moukou z quinoi může být v receptech nahrazena klasická bílá pšeničná mouka. Je vhodná na pečení chlebů, zvláště v kombinaci s jinými moukami jako kukuřičná, na přípravu kaší na všechny způsoby, i zahuštění polévek.

6. Výživová hodnota

Quinoa disponuje vysokým obsahem bílkovin. Na jednu porci má 6 gramů kvalitních bílkovin. Jednou porcí se myslí polovina hrnku. Porce quinoi poskytuje téměř polovinu doporučovaného denního množství železa. Bohatým zdrojem je i hořčíku a fosforu.

7. Prevence proti civilizačním chorobám

Quinoa nemá žádný cholesterol a pouze minimální množství sodíku. Z tuků nemá žádné nasycené mastné kyseliny, které jsou ve velkém množství tělu škodlivé. Přílišný příjem těchto mastných kyselin, nezdravým životním stylem bez pohybu, alkoholem a kouřením je spojen se zvětšeným výskytem např. srdečně-cévních onemocnění. Většina jejích tuků je z cenných polynenasycenných mastných kyselin. Konkrétně kyselinu linolovou patřící do omega – 6 mastných kyselin. 

8. Široké využití nám přináší nové možnosti

Quinoa poskytuje mnoho využití při zpracování, od dezertů po hlavní chody. Nezpracovávají se jen samotná semínka, nýbrž i listy. Ty se jí stejně jako listy špenátu či řepné zelení. Podává se i jako příloha, můžeme tím nahradit rýži nebo kuskus.

9. Zdravá volba

Quinoa je potravina s jedním z nejnižších glykemických indexů. U obilovin po uvaření glykemický index (GI) obvykle vzroste, hodnota GI u quinoi je ale stále poměrně nízká. Optimální je hlídat si potraviny s nižším GI, které nám tolik nezvednou hladinu cukru v krvi. Navozují větší pocit zasycení.

10. Obilovina mnoha pozitiv

Quinoa je vhodná jednoduše řečeno pro všechny, ať už jde o vegetariány či vegany, alergiky, jedince se zažívacími problémy. Je dobrou alternativou pro již zaběhlé přílohy, může sloužit ke zpestření našeho jídelníčku.

TIP: Quinou můžete zakoupit za výhodnou cenu v tomto obchodě ->

Reference

  • FORBERG, Cheryl. Cooking with quinoa for dummies. Mississauga, ON: J. Wiley, c2013, xx, 336.
  • WIDICAN, Kris. The everything healthy casserole cookbook. Avon, MA: Adams Media, c2011, ix, 293 p.
  • The Daniel Fast Made Delicious Healthy, Dairy-free, Gluten Free. Siloam Pr, 2014.
  • http://www.bezhladoveni.cz/seznamte-se-s-quinoou/

Post A Reply