Nutriční bomba jménem Quinoa

Pokud jste se s touto obilninou dosud nesetkali, objasníme si pár zásadních znalostí, které by Vám v souvislosti s touto superpotravinou určitě neměly uniknout. Quinoa pochází původně z Jižní Ameriky, kde ji pěstovali staří Inkové, a to již před 5000 tisíci lety. Byla považována dokonce za „matku obilnin“ a pyšní se opravdu zázračnými vlastnostmi. Je nevídané, že quinoa obsahuje jako obilnina přibližně 12-18% bílkovin, včetně esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vyrobit a musíme je tedy přijímat s potravou. Mimo jiné obsahuje i semiesenciální aminokyselinu histidin, která je důležitá zejména u kojenců a malých dětí, a tak se nebojme zařazovat tuto superpotravinu i do jejich pestrého jídelníčku.

Zajímavostí je i to, že její listy se podobají spíše zelenině jako je například špenát, proto se quinoa z botanického hlediska řadí častěji k této skupině poživatin. Její semena jsou však srovnatelná s obilninami, jako je třeba ječmen či žito.

TIP: Quinou můžete zakoupit za výhodnou cenu v tomto obchodě ->

Matka obilnin

Díky svému vysokému obsahu bílkovin s esenciálními aminokyselinami by quinou neměli vynechávat ze stravy zejména vegetariáni a vegani, jejichž jídelníček je díky postrádání masa a živočišných výrobků o tyto živiny ochuzen. Kromě vysokého obsahu bílkovin obsahuje quinoa spoustu vitaminů a minerálů – mezi nejhojnějšími bychom mohli jmenovat například vitamin B2, vitamin E, hořčík, fosfor, zinek, železo a vápník, kterého quinoa obsahuje dokonce více nežli mléko. Tato superpotravina je zdrojem i zdraví velmi prospěšných tuků a zároveň antioxidantů, mastné kyseliny přítomné v těchto tucích se potom nebezpečně neoxidují a olej připravený z quinoi je velmi stabilní a nežlukne.

Překonávejte staré zvyky!

Quinoa pro nás stále není tolik známou potravinou, ale skvěle se hodí jako náhrada za rýži, kuskus nebo jinou přílohu, kdy pokrm vyzdvihne o několik příček výše jak nutričně, tak chuťově. Nenechte se zmást jejím exotickým názvem, quinoa se také jinak nazývá Merlík čilský a v našich obchodech je dnes již běžně k dostání, jelikož v téměř každém supermarketu dnes najdeme koutek se zdravou či alternativní výživou.

Vhodná pro každého

Quinoa je navíc vhodná i pro celiaky, protože neobsahuje lepek a může tak být zdrojem nepostradatelné vlákniny, kterou jinak najdeme hlavně v celozrnných výrobcích, které lepek bohužel obsahují. Je skvěle stravitelná a její příprava nám nezabere více jak 15 minut.

Jednoduché a přesto vynikající

Quinoa se připravuje velmi jednoduše, na jednu porci připadne přibližně 60g. Při přípravě této superpotraviny dodržujeme vždy poměr 1:2, což znamená, že na jeden díl obiloviny použijeme přibližně dva díly vody a přivedeme k varu. Quinou necháme mírně vařit asi 15 minut. Hotovou quinou poznáme podle průsvitné bělavé struktury zrníček a jemné oříškové vůně. Zrníčka by měla být lahodná a lehce křupat na skus, jako správně uvařené těstoviny „al dente“. Hrnec je vhodné přikrýt pokličkou, abychom zbytečně nepřišli o cenné látky, které se v této superpotravině skrývají. Dochucovat by se quinoa měla ze stejného důvodu také až nakonec, popřípadě ji můžeme povařit v ochuceném vývaru. Nakonec bychom měli dosáhnout lehké a nadýchané struktury, podobné třeba správně nabobtnanému kuskusu.

TIP: Quinou můžete zakoupit za výhodnou cenu v tomto obchodě ->

Hříšné chutě – jak je libo?

Další velké plus quinoi je také to, že ji můžeme podávat jak na sladko tak naslano. K dochucení slané verze je vhodné použít zeleninu, nebo se dá podávat k masu jako přílohová alternativa rýže. Nasladko si z quinoi můžeme vykouzlit výbornou a nutričně vyváženou snídani, nebo pekelně zdravý dezert. Stačí trochu experimentovat a přidat například ovoce, ořechy, med nebo mléko a vytvořit tak náhradu za tolik známé ovesné vločky. Fantazii se zkrátka meze nekladou – takže jak si příště tuto pochoutku připravíte doma vy?

Autor článku: Sandra Figalová

Post A Reply